PaasIJ

Het etiket
De lentebok van Brouwerij ’t IJ wordt al gebrouwen sinds 1989. Dit recept is bedacht door de oprichter van de brouwerij Kaspar Peterson. Alleen hij weet hoe het idee rondom het Paasij tot stand is gekomen en hij brouwde het ieder jaar net een tikkie anders. Dit zorgt voor enige mysterie rondom het ontstaan van deze lentebok.

Het eerste jaar had dit seizoensbier, net als het winterbier IJndejaars geen etiket, maar een zijdepapieren wikkel waarop de struisvogel voor het eerst verdrongen was door een paashaas. Getekend door politiek tekenaar Tom Janssen.

Grappig detail is dat aan zijkant van de wikkel de openingstijden van het proeflokaal staan. Ook de sluitingstijd van 20.00 uur is nog steeds van kracht. In het tweede jaar werd het wikkel al vervangen door een etiket met daarop nog steeds de zelfde paashaas. Sinds 2009 is het label voorzien van een ei met daarin de Amsterdamse vlag. Volgend jaar staat er weer een verandering in het label aan te komen dus hou het in de gaten…

Het recept
Ieder jaar brouwde Kaspar de Paasij dus net even anders, maar in 2007 was het bier wel heel erg goed gelukt. Omdat het zo lekker was werd er in 2008 gekozen om het zelfde recept te gebruiken. Sindsdien is het recept nooit meer veranderd en is het van vele IJ-bier drinkers een favoriet geworden.

Al vanaf het eerste brouwsel in 1989 wordt Paasij op 7% alc gebrouwen. Met de eigen huis gist welke zorgt voor fruitige tonen en zijn doordrinkbaarheid. Ook het gemalen korianderzaad en zoethoutpoeder zijn nooit verdwenen.

De aroma’s vormen een mooie balans tussen fruit, koriander, gist en hop. Een prettige combinatie waarbij het bittertje extra mooi naar voren komt door de licht geroosterde mout. De afdronk is licht tintelend, met een langdurige frisse nasmaak. Een IJ om elk voorjaar weer gretig naar op zoek te gaan.
 
PaasIJ
 
Soort: lentebok
Gebrouwen sinds: 1989
Verkrijgbaar: maart en april
Alcohol: 7%
Smaak: kruidig / zacht / bitter
Kleur: licht amber (18 EBC)
Bitterheid: 30 IBU
Mout: pilsmout / caramout / tarwemout
Hop: Perle
Kruiden: Korianderzaad / zoethout
 

PaasIJpeter
1

One comment on "PaasIJ"

  1. Hallo bij ah is het paasij met de struisvogel te koop maar uitverkocht.en er staat geen ei op het etiket maar een vogel.
    Was dit eenmalig. Hebben jullie die wel met het haasje,het etiket.
    Ik hoor van jullie.
    Bedankt stefan en willeke

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *